Pěšky jižní Albánií

Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Albánie
Typ ubytování Hotel
Druh zájezdu Aktivní
Cena za osobu celkem za 28 490 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

Albánie, země nádherných jezer, netknuté přírody, antických památek a přírodních pláží. Překvapí vás, jak moc je Albánie krásná. Na pěších túrách jižní částí vám ukážeme pravou tvář tajemné Albánie. Čekají vás treky panenskou přírodou skrz albánský venkov, nádherné jezírko Modré oko i návštěva antického města Antigonea. Poznejte s námi pravou tvář Albánie, země pohostinných a vstřícných lidí.

Program zájezdu

1. DEN: PŘÍLET, TRANSFER

Odlet z Prahy do Tirany. Následuje přejezd na Dračskou riviéru, kde se ubytujete.

2. DEN: Údolí řek Vjosa a Drino

Po snídani vás čeká přesun na jih Albánie. Po cestě uvidíte soutok řek Vjosy a Drino, poté odbočíte směrem k vesnici Picar, v jejíž blízkosti vyrazíte na první túru, která vás seznámí s uchvacující nádherou albánských hor. Na této trase jimi budete doslova obklopeni! Jedná se o pohodovou, nenáročnou trasu o délce asi 5 km, nejdříve s klesáním a poté pozvolným stoupáním asi 110 m. Cílem tohoto dne je město Gjirokastër, zapsané v seznamu kulturního dědictví UNESCO, které je zároveň rodištěm albánského diktátora Envera Hodži. Leží ve vnitrozemí, přímo nad překrásným údolím řeky Drino, s výhledem na vysoké hřebeny hor. Ubytování ve městě Gjirokastër.

3. DEN: Hrad Gjirokastër a Antické město Antigonea

Po návštěvě hradu Gjirokastër, který se tyčí nad tímto krásným městem, se přesunete autobusem na horu Lunxhëria, kde se nachází antické město Antigonea. Ruiny tohoto starověkého místa jsou připomínkou moci a lásky. Město nechal na počest své milované ženy Antigony postavit král Pyrrhos. Jeho dominantní umístění nad údolím doplňuje neuvěřitelný výhled do krajiny a na majestátní hory. Ubytování ve městě Gjirokastër. Návštěva města Gjirokastra trvá přibližně 3 hodiny s pozvolným převýšením 200 m. Druhá (odpolední) trasa v antickém městě Antigonea je lehká s minimálním převýšením a trvá přibližně 1,5 hodiny.

4. DEN: Albánský venkov

Co vás čeká po snídani dnes? Nedotčená příroda, čerstvý vzduch, pohledy do údolí a na volně se pasoucí stáda ovcí a koz. A k tomu všemu navíc opět parádní výhledy na okolní hory, které stojí za to. Věřte nám, byla by škoda přijet do Albánie a nepoznat autentický albánský venkov a život místních obyvatel. Ubytování ve městě Gjirokastër. Trasa je ve své první části pouze postupným stoupáním, kdy během 3,6 km vystoupáte 280 m. Druhá část je naopak již jen klesáním. Celková délka trasy cca 7 km.

5. DEN: Modré oko Albánie

Túra mezi vrcholky hor a k úžasném jezírku, jehož křišťálová voda připomíná zornici a duhovku lidského oka. Právě proto se mu přezdívá Modré oko Albánie. V Řecké mytologii je Modré oko známé jako Cháronova jeskyně. Později nás čeká přesun k zátoce Porto Palermo, kde se nachází bývalá ponorková základna. Cestou se zastavíme i u další pevnosti Aliho Paši nedaleko základny. Ta byla během komunistické éry přísně tajná a dnes stále zůstává vojenským objektem. V závěru dne přejedete do městečka Himara, kde se ubytujete. Trasa je rozdělená na 2 etapy. První z nich je středně náročná, potrvá 1,5 hodiny s převýšením 100 m, následně pak s klesáním 300 m. Druhá etapa má převýšení 150 m a potrvá přibližně 1 hodinu. Poté možnost koupání nedaleko Modrého oka. Dle vlastních možností lze druhou část trasy vynechat a počkat s řidičem v taverně přímo u Modrého oka; ubytování ve městě Himara.

6. DEN: Gjipe - nejkrásnější přírodní pláž Albánie

Své putování po jihu Albánie zakončíte na pláži Jala a pláži Gjipe, které se řadí mezi nejkrásnější v Albánii. Během cesty se budete kochat azurově modrou hladinou moře, krásnými plážemi a útesy, které dodávají pobřeží drsný ráz. Být na pláži Gjipe a nedopřát si odpočinek a koupání v křišťálové vodě by byl hřích. Nebojte, prostoru na koupání bude dost. Ubytování ve městě Himara. Trasa je rozdělená do 2 etap. První vede z pláže Livadhi až do letoviska Jali, je téměř bez převýšení a trvá přibližně 1 hodinu. Po cestě možnost koupání v moři. Poté přesun busem nad pláž Gjipe. Odtud sejdete dolů na pláž, kde se vykoupete a budete pokračovat středně náročnou trasou zpět do vesnice Jali. Druhá etapa trvá přibližně 1,5 hod. Dle vlastního uvážení možno vynechat 2. etapu a návrat busem do vesnice Jali a čekání na skupinu v místní hospodě .

7. DEN: Stezka k Himaře a do vesnice Qeparo

Šestý den vás čeká túra z pláže Livadhi do Himary, a pak ke staré vesnici Qeparo s nádhernými výhledy na tyrkysové pláže, protější ostrov Korfu a vnitrozemí Albánie. Odpoledne možnost koupání přímo na pláži vesnice Qeparo. Ubytování ve městě Himara. Trasa je rozdělena do 2 etap. První vede podél pláže Livadhi až do městečka Himara. Trvá přibližně 1 hodinu s lehkým převýšením. Poté přesun busem do vesnice Qeparo. Tato etapa je náročná s převýšením 300 m a potrvá zhruba 2,5 hodiny.  Možnost vynechat 2. etapu a zvolit pobyt u moře či v blízké hospodě.

8.DEN: UNESCEM chráněný Berat, ODLET

Z jihu Albánie se vydáte přes národní park Llogara do města Berat, jenž je zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Seznámíte se s křesťanskou čtvrtí Gorica a muslimskou Mangalemi. Projdete se malebnými uličkami a nasajete úžasnou atmosféru města. Procházka městem je téměř bez převýšení a potrvá zhruba 1 hod. Následuje přejezd na letiště v Tiraně a odlet do Prahy. V případě varianty zájezdu na 10 nocí je 8. den realizován přejezd na Dračskou riviéru a 11. den realizován transfer na letiště v Tiraně a odlet do Prahy. Devátý až desátý den jsou volnými dny s možností fakultativního výletu (město Krujë a město Drač, cena: 40 EUR) nebo odpočinku na pláži.

POZNÁMKA

Změna programu vyhrazena. Délka a průběh všech tras může být operativně upravena průvodcem s ohledem na aktuální stav počasí a teplotu vzduchu. Pořadí navštívených míst může být změněno. Minimální počet účastníků: 15.



   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.