Island - za polární září

Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Island
Typ ubytování Hotel chata nebo ubytovna
Druh zájezdu Aktivní, na hory - turistika
Cena za osobu celkem od 58 500 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

Nejodlehlejší částí Islandu - západní fjordy

Program zájezdu

1. den

Noční odlet z Prahy na Island, přejezd na ubytování na jednu noc.

2. den

Auty přes Reykjavík do NP Thingvellir, procházka soutěskou Almannagjá k tektonické puklině. Návštěva sídla nejstaršího světového parlamentu Althing, k vodopádu Öxarárfoss a zvrásněnou krajinou k průrvě Flosagjá (3 hod, ↑150 m, ↓150 m). Přejezd auty podmořským tunelem pod fjordem Hvalfjörður, ubytování na jednu noc.

3. den

Přesun auty a výlet přes lávové pole k sopečnému kráteru Eldborg zvanému „Ohnivý hrad“ (3 hod, ↑100 m, ↓100 m) s možností koupání v termálním jezírku. Přesun na ubytování na dvě noci.

4. den

Probádáme podzemní lávovou jeskyni zpěvů Sönghellir s extra akustikou a s legendou o útočišti Bárðura Snæfellsáse – napůl člověka a napůl trolla. Dále pak k Lóndrangar Cliffs s procházkou kolem útesů (1,5-2 hod, ↑100 m, ↓100 m). Auty pod Snaefellsesjokull (1446 m), sněhem pokrytou horu z románu J. Verna: Cesta do středu země. Dle času a počasí možnost výstupu na horu Hreggnasi (469 m) (1,5 hod, ↑150 m, ↓150 m), případně okruh kolem sopky Rauðhóll (1,5 hod, ↑150 m, ↓150 m).

5. den

Túra podél čedičového pobřeží se sopečnými komíny za pozorováním kolonií mořských ptáků, ke skalní bráně Gatklettur, přes malebný přístav Arnarstapi kolem zátoky ke vsi Hellnar (3-4 hod, ↑100 m, ↓100 m). Přesun auty pod nejslavnější a nejfotografovanější horu Islandu, kterou znají milovníci seriálu „Hra o trůny“, Kirkjufell (463 m). Přesun na ubytování na jednu noc a procházka v okolí.

6. den

Přejezd k trajektu z přístavu Stykkishólmur, dále přes moře a ostrůvek Flatey do Brjánslækur (plavba cca 2,5 hod). Výšlap v oblasti jezera Helluvatn (2 hod, ↑300 m, ↓300 m). Ubytování na dvě noci.

7. den

Trek podél nejzápadnějšího bodu Islandu, pobřežních útesů Látrabjarg s hnízdištěm mořských ptáků (7 hod, ↑500 m, ↓500 m). Zastávka u vraku nejstarší celokovové lodi na Islandu.

8. den

Delší přejezd auty směr Hólmavík. Vyjdeme si k nejkrásnějšímu vodopádu západních fjordů Dynjandifoss (též známý jako Dynjandi nebo i Fjallfoss) se svojí úctyhodnou výškou 100 metrů, skládajícím se ze sedmi kaskád (1 hod, ↑100 m, ↓100 m). Turistický okruh v přírodní oblasti Vatnsdallur (2-3 hod, ↑200 m, ↓200 m). Ubytování na dvě noci.

9. den

Přejezd do Hólmavíku, kde nás čeká plavba lodí po fjordu za pozorováním bohatství mořského života poblíž polárního kruhu. Westfjordy jsou jedním z nejúžasnějších, ale nejméně navštěvovaných míst v zemi, a tak uvidíte velryby v jejich přirozeném, nedotčeném prostředí. Záliv Steingrímsfjörður je domovem několika druhů velryb, z nichž nejčastější je hravý keporkak (plavba cca 2,5 hod). Procházka po Hólmavíku a kolem pobřeží.

10. den

Delší přejezd auty zpět na jih. Procházka kolem rozsáhlého systému kaskádovitých vodopádů Hraunfossar (v překladu znamená Lávový vodopád) ústících do Hvítá, jedné z nejznámějších řek na Islandu. Přesun na ubytování na jednu noc.

11. den

Program dne bude upřesněn i s ohledem na počasí. A: Pěší výstup k 200 m vysokému vodopádu Glymur. Jedná se o náročnější výlet horským terénem (kameny, podpora lan - trasa ale není schůdná za špatného počasí) s jedním brodem (studená voda po kolena, kameny jsou kluzké) (3-4 hod, ↑380 m, ↓380 m). B: Návštěva údolí kouřové řeky Reykjadalur u Hveragerdii s vulkanickou činností a idylickým koupáním v termální řece (4-5 hod, ↑350 m, ↓350 m). Přesun do Reykjavíku. Ubytování na jednu noc.

12. den

Náplň dne je variabilní, po dohodě všech účastníků. A: Prohlídka Reykjavíku a osobní volno. B: Ranní výlet s výhledem na kráter k sopce Fagradalsfjall (3 hod, ↑200 m, ↓200 m). Odpolední odlet do Prahy.



Zvolené parametry:  — změnit
   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.