Velký okruh Albánií + Starobylé Město Gjirokastra + Moře (letecky z Prahy)

****
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Albánie
Ubytování 4* hotel
Druh zájezdu Pobytové, u moře
Cena za osobu celkem za 37 990 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

Albánie, jedinečná krajina skrytá v srdci Balkánu. Vydáte se objevit místa neodkrytá v čase, plná přírodních krás a autentického kulturního bohatství. Nebudou chybět ani speciality místní kuchyně a relax na těch nejkrásnějších plážích překvapivé země. Zažijte Albánii jako pravý cestovatel a nechte se unést jejími působivými scenériemi a neskrovnou historií.

Popis stravování

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu, večeře formou bufetu nebo výběrem z menu během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení

Popis ubytování

ubytování v hotelích v jednolůžkových a dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování je v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením
ubytování dle trasy a letového řádu: 1x Tirana, 2x Vlora, 2x Saranda, 1x Berat, 1x Durrës

Program zájezdu

1. den

Přílet do Tirany. Po ubytování individuální volno a nocleh.

2. den

Programem tohoto dne začneme pronikat do historie Albánie. Ráno vyrazíme do pevnosti Kruja, kde se psaly zásadní dějiny země. Odpoledne prozkoumáme archeologické naleziště Apollonia. Po snídani vyrazíme obdivovat věhlasnou skalní pevnost vybudovanou na přelomu 5. a 6. století. Město Kruja, ve kterém ji najdeme, je známé zejména díky albánskému knížeti Skanderbegovi. A právě jeho praporem se inspirovala současná vlajka a znak Albánie. Národní hrdina, jenž si vydobyl přezdívku Drak z Albánie či vůdce boje proti osmanské říši, se zasloužil o to, že osmanská vojska v minulosti nad touto pevností nikdy nezískala kontrolu. V rozsáhlém areálu o rozloze 2,25 hektaru se nachází kromě hradu Skanderbergovo muzeum či etnografické muzeum. Městem dýchá opravdu historická atmosféra, kterou umocňuje mimo jiné i místní trh s obchůdky ze dřeva, kde lze nakoupit jedinečné suvenýry a produkty tradičních řemesel.   V odpoledních hodinách se vydáme do významného starořeckého města zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO Apollonia, kudy vedla trasa mezi Římem a Byzancí. V římském období zde existovala významná filosofická škola, kde studoval sám císař Octavian Augustus. Sláva tehdejšího města přitahovala mnoho osobností největší říše starověkého světa, jako např. významného římského filozofa Cicera. Navštívíme archeologické naleziště Apollonia, které bývalo obchodním centrem s vlastní mincovnou a přístavem, kam se prý vešlo až 100 lodí. Prohlídku zakončíme v klášteře, který se může pochlubit jediným kostelem svého druhu ve tvaru kříže, a místním muzeem.  Poté již bude následovat přesun do města Vlora, kde se ubytujeme.

3. den

Dnes si dopřejeme relax na krásných plážích Albánie a oběd si vychutnáme z paluby lodi na výletě k poloostrovu Karaburun. Volný den věnujeme relaxaci a poznávání místní kuchyně. Město Vlora nás přesvědčí o kvalitách albánských pláží. Setkávají se zde modré vlny Jónského moře s okázalými panoramatickými výhledy.  Zájemci se mohou vydat na plavbu lodí podél pobřeží na poloostrov Karaburun, kde si vychutnají oběd z místních specialit. Ubytování ve městě Vlora.

4. den

Tento den se budeme věnovat přírodním krásám země. Přes národní park Llogara se přesuneme do města Saranda s malou přestávkou v Porto Palermu. Cestou na jih nás objednaný transfer převeze mezi vrcholy a zelenou divokou přírodou národního parku Llogara. Po cestě do Porto Palerma si uděláme foto zastávku, abychom tuto nespoutanou krásu zvěčnili. Jedním z hlavních lákadel Porto Palerma je jeho pevnost, která je postavena na skalnatém ostrově uprostřed zálivu. Tato pevnost, známá také jako pevnost Ali Pasha, byla postavena v 19. století a má fascinující historii spojenou s Osmany. Ze střechy pevnosti se budeme kochat výhledy na krajinu. Kromě pevnosti je Porto Palermo obklopeno krásnými plážemi s jemným pískem a tyrkysovou vodou, o čemž se sami přesvědčíme. Během zastávky na hradě Lekuresi se budeme moci pokochat panoramatickými výhledy do okolí. Zároveň je to jeden z top výhledů na město Saranda, které bude následovat, Jónské moře a řecký ostrov Korfu. Den zakončíme v Sarandě, malebném pobřežním městě nacházejícím se u hranic s Řeckem. Kromě bohaté historie nabízí úchvatné přírodní scenérie a nádherné pláže.  Nocleh v Sarandě.

5. den

Pustíme se do dalšího bádání a prohlédneme si ruiny Butrintu. Ksamil nás pak přivítá idylickými plážemi. A zastavíme se i u Syri i Kalter, kde se barvy přírody mísí v tzv. Modré Oko. Ze Sarandy se přesuneme ještě o něco jižněji do městečka Butrint, které je zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Butrint je archeologická lokalita s ruinami římských, řeckých a byzantských staveb a je fascinujícím místem pro milovníky historie.  Oběd z mořských plodů či jiných místních specialit si vychutnáme v malebném městě Ksamil. Pláže v Ksamilu jsou považovány za ty z nejkrásnějších v Albánii. Po chutném obědě si budeme moci užít jemný písek, křišťálově čistou vodu a nádhernou scenérii s malými ostrovy poblíž pobřeží. Následovat bude návštěva skutečného skvostu albánské přírody. Syri i Kalter, známé také jako Modré oko, je jedním z nejkrásnějších přírodních úkazů v Albánii. Modré oko je přírodní jezero se zvláštní modrou barvou vody, která je velmi průzračná a čistá. Jezero je obklopeno zelenými stromy a skalnatými stěnami, což mu jen dodává na úchvatnosti. Je ve skutečnosti dílem podzemních pramenů, které tady vyvěrají z hloubky a vytvářejí až atypicky modré jezero. Ubytování ve městě Saranda.

6. den

Šestý den našeho putování vstoupíme do města Gjirokastra, které jako by vypadlo ze starých bájí. Jeho historické centrum a majestátní hrad Gjirokastra nás vtáhnou do příběhů minulosti. Gjirokastra je historické město nacházející se na jihu Albánie, v horském regionu zvaném Epirus. Je to jedno z nejznámějších a nejkrásnějších historických měst v zemi, a proto bylo zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Město je známé svou unikátní architekturou a historickým významem. Jeho úzké kamenné uličky, zachovalé tradiční domy a impozantní hrad nad městem vytváří působivou atmosféru. Gjirokastra je také domovem mnoha historických památek a muzeí, které odkazují na pestrou minulost regionu. Procházka po historickém centru Gjirokastry nám umožní objevit různé trhy, restaurace a obchody s místními produkty a řemesly. Budeme moci ochutnat tradiční albánská jídla a vybrat si tradiční suvenýry, jako jsou keramika, textilie a šperky. Po návštěvě Gjirokastry se budeme přesouvat směrem na sever do města Berat. Po cestě budeme mít možnost ochutnat výborné albánské víno od místních vinařů. Ubytování ve městě Berat.

7. den

Poslední den plný poznání věnujeme městu Berat. Místo s tisíci okny a fascinujícím hradem nás pohltí svou atmosférou. V Durrës si pak dopřejeme chvíle zaslouženého odpočinku. Po snídani se vydáme objevovat město Berat, nad kterým se zvedá posvátné pohoří Tomorri s 2 416 metrů vysokou horou Çuka Partizan. Říká se, že město pamatuje historii starou 2 400 let, a je právem zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Dokonce je považováno za vůbec nejkrásnější město celé Albánie. Jedinečný styl architektury s kamennými dlážděnými ulicemi, úzkými okny, tolik typickými pro Berat, je zde zachován dodnes. Ne nadarmo se mu přezdívá „město tisíce oken“. Společně navštívíme místní hrad s bývalým kostelíkem přebudovaným na muzeum Onufri, kde spatříme ikony pocházející z 11. století a slavnou „Onufriho červenou barvu“. Právě tady pak objevíme i krásnou mešitu Bakalářů. Odpoledne se přesuneme do města Durrës, kde si budeme moci dopřát odpočinek a koupání. Celé durrëské pobřeží je lemováno písčitými plážemi s azurovým mořem a ideálními podmínkami ke koupání. Byl by hřích této příležitosti nevyužít a nestrávit alespoň pár hodin odpočinkem a lenošením pod slunečníkem. Pokud někdo přeci jenom není nakloněn plážovým zábavám, může se vydat na nákupy suvenýrů nebo na průzkum zákoutí tohoto starobylého města. Nocleh ve městě Durrës.

8. den

Odjezd na letiště, odlet z Albánie zpátky do ČR. Dle letového řádu nás objednaný transfer odveze z hotelu na letiště do Tirany, odkud odletíme zpět do Prahy. 

Informace

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel

Zavazadlo v ceně zájezdu: kabinové zavazadlo o rozměrech 40 x 30 x 20 cm (tato zavazadla patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček) Zavazadlo v ceně zájezdu: odbavované zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 10 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí) Zavazadlo za příplatek 2 000 Kč: odbavované zavazadlo o hmotnosti do 20 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí) Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak. Hmotnosti zavazadel nelze sčítat. Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění

Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)Srovnání pojištění



Tipy na výlet v okolí

   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.