Bosna a Hercegovina + Tajemné Pyramidy Slunce a Měsíce + Dubrovník (letecky z Ví

***
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Chorvatsko, Bosna a Hercegovina
Ubytování 3* hotel
Druh zájezdu Poznávací
Cena za osobu celkem za 35 990 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

Skrytá místa, perly dávné historie, nedotčená příroda, kulinářské speciality… Připraveni na Balkán? Vychutnáte si kouzlo vodopádů Kravica, vyhlášená vína i tradiční kuchyni. Vydáte se k prameni řeky Buna a nahlédnete do života dervišů. Projdete se uličkami Mostaru i Dubrovníku. Načerpáte energii v léčivém podzemí a u magických pyramid. Dopřejte si nové zážitky z Bosny a Hercegoviny!

Program zájezdu

1. den

Odlet z Vídně, přílet do chorvatského Dubrovníku, následné ubytování a případná večerní procházka historickým centrem. Vyrazíme z vídeňského letiště do Dubrovníku, kde se večer ubytujeme. Pokud to letový řád dovolí, bude večer možná procházka ve starém centru Dubrovníku.  

2. den

Ráno prozkoumáme historickou část Dubrovníku, kde nevynecháme největší skvosty. Poté se vydáme do Bosny a Hercegoviny. Čekají nás vodopády Kravica, místní dobroty i víno u řeky Trebižat. Ráno se vydáme do starého města Dubrovníku, zapsaného na seznamu UNESCO. Do historické části města vstoupíme skvostnou Pilskou bránou, postavenou v roce 1537. Následně se projdeme po starobylých hradbách, jež patří mezi nejkrásnější hradby světa a ze kterých vás okouzlí výhled na kompaktní shluk terakotových střech. Nevynecháme ani proslulou Onofriovu fontánu z roku 1438, dominikánský klášter nebo katedrálu Nanebevzetí Panny Marie. Kolem poledne se přesuneme z Chorvatska do Bosny a Hercegoviny. Naší první zastávkou budou proslulé vodopády Kravica, kde bude také možnost koupání. Díky dobré dostupnosti vodopádů je možné doplavat až pod jejich proud. Pod nimi se nachází azurově průzračná voda. Koupání v osvěžující vodě je vhodné spíše pro otužilejší povahy. V okolí, které se místní snaží pro návštěvníky stále zvelebovat, nám zcela jistě učaruje krásná příroda.  Po příjemném osvěžení si dopřejeme občerstvení na řece Trebižat. Ochutnáme tradiční místní pokrmy. Další zastávkou bude jedno ze skvělých hercegovských vinařství, kde nás čeká degustace místních vín.  Ubytování ve městě Mostar.

3. den

Dnešek zahájíme v Blagaji nedaleko Mostaru. Městečko je známé pro svůj dervišský klášter a ikonický pramen řeky Buna. V případě zájmu se v podvečer projdeme městem Mostar. Ráno se z Mostaru vydáme do nedaleké obce Blagaj, u které teče řeka Buna. Region městečka Blagaj a řeky Buna nabízí jedinečné spojení přírodního a kulturně-historického dědictví na území Bosny a Hercegoviny. Nejnavštěvovanějším místem je pramen řeky Buna, který patří mezi nejsilnější prameny světa a je známý i pro svou podmanivou atmosféru. Vedle pramene se nachází dervišský klášter Tekija Blagaj. Dervišové tvoří liberální odnož muslimů. Pro veřejnost je otevřený pouze dvůr kláštera s malými obchůdky. Za zavřenými dveřmi se dervišové oddávají duchovnímu životu, který je bohužel běžnému lidskému oku nedostupný. Odvážlivci mohou vyzkoušet také koupání v řece Buna. V podvečer bude pro zájemce možnost vyrazit na prohlídku samotného Mostaru. Největším lákadlem města je most, který byl symbolem tolerance. V poklidu zde vedle sebe žili Chorvaté a bosenští muslimové, to se ale změnilo roku 1993, kdy vypukla válka a chorvatské přesně mířené odstřelování zničilo Stari most (Starý most). Rekonstrukce mostu skončila v roce 2004, ale most se již nestal symbolem spolužití jako před válkou. Od Starého mostu se projdeme ke starému bazaru, místnímu tržišti. Projdeme si malé stánky a obchůdky, kde se prodávají vlastnoručně dělané suvenýry. Nasajeme atmosféru tržiště a doslova prošmejdíme okolí. Ubytování ve městě Mostar.

4. den

Zavítáme do  městečka Počitelj, kterému vévodí opevněný hrad a impozantní mešita. Okoštujeme místní vína a navštívíme nekropoli Radimlja či ilyrské město Daorson. Z Mostaru se přesuneme do městečka Počitelj, které může být označováno jako otevřené muzeum. Ve městě a jeho okolí se nacházají desítky historických památek Bosny a Hercegoviny. Přestože byly během války mezi lety 1992 a 1995 mnohé od základu zničeny, místo dýchá jedinečnou atmosférou, kde se spojuje kámen a voda, středomoří a orient. Prohlédneme si městské dominanty, opevněný hrad a Šišman Ibrahim-pašovu mešitu, odkud je krásný výhled na řeku a okolí.  Po prohlídce města se vydáme do vinařství Zadro, kde si dopřejeme ochutnávku místních vyhlášených vín. Z vinařství budeme pokračovat do jedné z nejznámějších nekropolí Radmilja u města Stolac a den zakončíme návštěvou ilyrského města Daorson. Ubytování ve městě Mostar.

5. den

Přejedeme dále na sever do oblasti u městečka Visoko, kde se nachází podzemní labyrint Ravne. Projdeme se spletí tunelů a poté si dopřejeme odpočinek v meditačním parku. Z Mostaru se přesuneme na sever do oblasti městečka Visoko. Městečko Visoko je známé hlavně pro svou polohu v údolí pyramid. Údolí pyramid se skládá dohromady z pěti objektů, které nesou poetické názvy pyramidy Slunce, Měsíce, Draka, Lásky a Matky země. Dále k nim patří také podzemní labyrint Ravne.  My budeme mít možnost tento labyrint, objevený v roce 2006, prozkoumat. Projdeme se sítí tunelů a podzemních komnat, ve kterých pobyt má díky koncentraci negativních iontů blahodárné a léčebné účinky. Z podzemí se ještě vydáme do archeologického a meditačního parku Ravne II.  Návštěvníci parku si mohou vybrat archeologickou nebo výstavní prohlídku nebo v klidu meditovat a nasávat energii místa. Ubytování v okolí města Visoko.

6. den

Na závěr na vlastní kůži vyzkoušíme magickou sílu nejvyšších pyramid v údolí – Slunce a Měsíce. Nabijeme novou energii a necháme na sebe působit tato tajemná místa. Někteří návštěvníci těchto kopců říkají, že z nich cítí silnou energii. Bosenské pyramidy jsou přirovnávány ke katolickému poutnímu místu Medžugorje, avšak pro slovansky hovořící bosenské muslimy. K vrcholkům pyramid se sjíždějí turisté z celého světa, kteří chtějí dobít energii a najít novou cestu životem. My prověříme magickou sílu a atmosféru místa a prozkoumáme dvě nejvyšší z pyramid, a to Slunce a Měsíce. Ubytování v okolí města Visoko.

7. den

Přesun na letiště v Sarajevu a odlet do Vídně. Po snídani se s ohledem na letový řád přesuneme na letiště v Sarajevu a odletíme zpět do Vídně.

Informace

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění

Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)Srovnání pojištění



   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.