Kyrgyzstán - treking v Ťan-Šanu

Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Kyrgyzstán
Typ ubytování Vlastní stany
Druh zájezdu Aktivní, na hory - turistika
Cena za osobu celkem za 50 000 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

K jezeru Ala Kol, do NP Ala Archa i do jurt na kumys

Program zájezdu

1. den

Odlet z Prahy.

2. den

Přílet do hlavního města Kyrgyzstánu - Biškek, maršrutkou okolo jezera Issyk-Kul do Karakolu, nocleh v hotelu.

3. den

Maršrutkou do Jety Oguz, barevné skalní útvary Zlomené srdce a Sedm býků. Start pětidenního treku v pohoří Těrskej Ala-Too patřícího k pásmu Ťan-Šanu. Vzhůru krásným pasteveckým údolím Jety Oguz s jurtami a pasoucími se koňmi. Nocleh v údolí Telety (3000 m), postupná aklimatizace. (6 hod, ↑750 m)

4. den

Pasteveckým zeleným údolím Telety obklopeným zaledněnými štíty, v jeho závěru strmý výstup do prvního vysokého sedla Telety (3810 m). Fantastická panoramata pohoří Těrskej Ala-Too. Sestup do malebného lesnatého údolí Karakol (2560 m). (9 hod, ↑850 m, ↓1250 m)

5. den

Z údolí Karakol prudce vzhůru k nebesky modrému jezeru Ala-Kol (3542 m), táboření u jezera. (5 hod, ↑1100 m, ↓600 m)

6. den

Výstup do sedla Ala-Kol (3860 m). Nejúžasnější výhled na zaledněné hřebeny a na modrou jezerní perlu Ala-Kol. Dolů do údolí Kel´deke. (7 hod, ↑400 m, ↓1200 m)

7. den

Sestup do údolí Arashan, koupání a relaxace v horkých pramenech Altyn–Arashan, ochutnávka místní speciality – zkvašené kobylí mléko. Údolím Arashan dolů ke vsi Aksu (7 hod, ↓850 m). místní doprava do Karakolu, nocleh v hotelu. Případně možný sjezd terénní nákladní auto již od horkých pramenů.

8. den

Dopoledne krátká prohlídka dřevěného pravoslavného kostela v Karakolu, přesun maršrutkou podél jižního břehu jezera Issyk Kul. Pohádkový kaňon Skazka – Fairy Tail s čarokrásnými odstíny červené, koupání v jezeře. Přesun do Narynského regionu – města Kochkor, nocleh v guesthousu.

9. den

Transport z Kochkoru do sedla Kyzart (2685 m). Nezapomenutelná dvoudenní túra na koních s místními koňáky a s plnou penzí od pastevců. Trasu obou dní možno jít i pěšky (vždy cca 1 hodina navíc). Přes zelenou pastvinu Kyzyl-Kiya Jailoo, přes sedla a údolí na zelené pastviny Kilemche Jailoo, nocleh v jurtě s tradiční kyrgyzskou pohostinností. (5 hod, ↑750 m, ↓500 m)

10. den

Přes sedlo Jalgyz Karagay (3369 m) k fantastické modré ploše jezera Song-Kol (3016 m), obklopeného horami. Podél břehu jezera s pláněmi s tradičním pasteveckým životem posetými jurtami a stády pasoucích se koní. Příchod do jurt kyrgyzských pastevců v oblasti Batai Aral, nocleh v jurtě. (6 hod, ↑850 m, ↓400 m)

11. den

Odpočinek na břehu jezera Song-Kol, procházky v okolí jezera, mezi jurtami. Odpoledne odjezd od jezera do Kochkoru, nocleh v guesthousu.

12. den

Tranzit přes Biškek do národního parku Ala Archa. Cestou návštěva věže Burana - minaret stojící uprostřed rozlehlé planiny, na místě zaniklého karachanidského města Balasagun. Nocleh na tábořišti v údolí řeky Ala Archa.

13. den

Výstup podél řeky Ak Say kolem vodopádu do base kempu Raceka (3370 m) u ledovce Ak Say, táboření 2 dny. Nádherné pohledy na okolní štíty: rozeklané Korony (4814 m), Svobodné Koreje (4777 m) a Pik Učitel (4541 m). (5 hod, ↑1200 m, ↓50 m)

14. den

Za příznivého počasí strmý celodenní výšlap nalehko na vrchol Pik Učitel (4541 m) s neskutečnými výhledy na štíty celé oblasti s nejvyšším vrcholem Semenova Tianshaskogo (4895 m) naproti nám. (8 hod, ↑1200 m, ↓1200 m)

15. den

Sestup zpět na tábořiště v údolí řeky Ala Archa (4 hod, ↑50 m, ↓1200 m). Krátký přesun do Biškeku, nocleh v hotelu 2 noci po sobě.

16. den

Biškek – prohlídka hlavního města. Hlavní třída plná zeleně, náměstí Ala-Too s majestátní jezdeckou sochou, fontánami a zasněženými horami v pozadí. Nákupy na největším kyrgyzském bazaru Osh, pestré středoasijské zboží a atmosféra, poslední místní ochutnávky.

17. den

Let z Biškeku. Návrat do Prahy.



   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.