To nejlepší z Vilniusu + Kaunas a Vodní Hrad Trakai + Litevská Kuchyně (letecky

***
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

*

Země a lokalita Litva
Ubytování 3* hotel
Druh zájezdu Poznávací
Cena za osobu celkem za 20 990 Termíny
Zavřít

Odeslat dotaz

*

*

Popis zájezdu

Úzké ulice, schované dvory, barokní kostely, vyhlášené butiky, pekárny, útulná knihkupectví… starobylé i moderní perly půvabného města Pobaltí. Projdete se historickým Vilniusem, nezávislou republikou Užupis i přírodní stezkou. Poznáte bohémský Kaunas. Navštívíte hrad na vodě, největší klášter i typické řemeslné trhy. Vyzkoušíte tradiční kuchyni. Dopřejte si dovolenou a objevujte Litvu!

Popis stravování

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Popis ubytování

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den

V odpoledních hodinách přílet do Vilniusu. Následný přesun z letiště na hotel, ubytování a dle časových možností první seznámení s metropolí. Po příletu do Vilniusu se dopravíme do hotelu, kde se ubytujeme. V závislosti na čase příletu bude následovat případná první společná procházka centrem města.  Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně. 

2. den

Vyrazíme za poklady historického Vilniusu. Projdeme se Starým Městem, poznáme zdejší kostely a ochutnáme vynikající kuchyni. Na závěr dne si dáme do pasu i razítko nezávislé republiky Užupis.  Ráno po snídani se vydáme do Starého Města, historického centra Vilniusu. Centrum bylo v roce 1994 zapsáno na seznam UNESCO a rozkládá se na jižní straně řeky Neri.  Samotné Staré Město je tvořeno mnoha více či méně úzkými a křivolakými uličkami s nádhernou barokní zástavbou, která se soustřeďuje kolem Radničního náměstí. Při procházce v okolí tohoto náměstí si možná budete připadat jako v Praze.   Celý historický Vilnius byl ve středověku obehnán obrannými hradbami s 9 vstupními branami, z nichž se dodnes ve výborném stavu dochovala pouze Brána úsvitu.  Vilnius bývá často nazýván městem kostelů, na jeho území se jich totiž nachází hned 56. Je na nich patrná architektonická různorodost a střet náboženských kultur. Jsou zde klasické římskokatolické kostely, pravoslavné kostely i původní židovské synagogy. My si ty nejslavnější určitě prohlédneme.  Po prohlídce historického centra budeme mít dostatek času na ochutnávku vynikající litevské kuchyně. Určitě doporučujeme vyzkoušet místní pivo nebo nápoj gira. Gira neboli kvas je nápoj vyráběný kvašením obilnin s mírným obsahem alkoholu (do 0,5 %). Volný čas také využijeme k nákupům nádherných rukodělných výrobků. V prohlídce dále budeme pokračovat návštěvou Horního a Dolního hradu, ze kterých se skládá Litevský hrad.  Dolní hrad je situován na Katedrálním náměstí u řeky Neris. V těchto místech stával honosný hrad, který byl v 16. století centrem celoevropsky věhlasného kulturního dvora. Současná stavba je však nová přesná replika původní stavby, která byla vybudovaná až na konci 20. století. Původní hrad byl totiž v natolik žalostném stavu, že carské úřady rozhodly o jeho stržení.  Horní hrad se tyčí na kopci ihned nad Dolním hradem a jeho funkce byla výhradně obranná. Dnes je z osmiboké Gediminasovy věže úžasný výhled na celé město.  Po prohlídce si odpočineme v krásných Bernardininých zahradách.  Na závěr dne navštívíme nezávislou republiku Užupis. Na východním okraji Starého Města se mostem přes říčku Vilnis dostaneme do recesistické republiky Užupis. V

3. den

Čeká nás národní park Trakai s krásným stejnojmenným vodním hradem. Vyzkoušíme také místní speciality. Navštívíme bílé panství Užutrakis a uděláme si procházku naučnou stezkou Varnikai.  Po snídani se vydáme objednaným transferem k jedné z nejvýznamnějších litevských památek – k národnímu parku Trakai, kde se nachází vodní hrad.  Hrad Trakai patří mezi nejoblíbenější místa Pobaltí. Je to pro jeho typický vzhled získaný od červených cihel, i tím, že je na ostrůvku v obklopení vodní hladiny. Dlouhou dobu sloužil jako sídlo litevských knížat, dokud se nepřesídlili do hlavního města země – Vilnius.  Hrad se tyčí na jednom z 21 ostrovů jezera Galvė. Na březích jezera jsou četná přístaviště a není tak divu, že kolem hradu i po celém jezeře plují zástupy lodiček či plachetnic. Jsou i místa, kde je možné se během letních teplých měsíců ve vodě jezera zchladit. Po prohlídce vodního hradu budeme mít prostor k ochutnání místních specialit. Vyzkoušíme i speciality karaimské menšiny.  V městečku Trakai, které čítá asi 6 000 obyvatel, žije přibližně třísetčlenná menšina tureckých Karainů. Jejich předci se sem dostali za vlády knížete Kestutise ve 14. století, kdy je sem přivezl z Krymu jako válečnou kořist. Potomci tehdejší kořisti tady žijí dodnes a uchovávají si svůj jazyk i zvyky. Z tradičních jídel můžeme vyzkoušet například čeburek (krymskotatarsky: çiberek), fritovanou kapsu z těsta, jehož základem je mouka, sůl a voda. Tato kapsa je plněná masovou směsí ochucenou cibulí a pepřem. Obvykle se poté smaží na slunečnicovém nebo kukuřičném oleji. Podobným pokrmem je burek. Odpoledne si pak prohlédneme nádherné bílé panství Užutrakis a projdeme se po naučné stezce Varnikai. Jedná se o botanickou a zoologickou rezervaci, která měří cca 4 kilometry. K večeru návrat na hotel s průvodcem. 

4. den

Dnes objevíme, co skrývá největší klášterní komplex v Litvě, Pažaislis. Odpoledne věnujeme působivému městu Kaunas, kde využijeme volný čas k nákupům či prohlídce některého z muzeí.  Po snídani se nejprve vydáme objednaným transferem ke krásnému baroknímu klášteru Pažaislis. Klášter byl založen v 17. století a v roce 1831 jej car Alexandr předal ruské pravoslavné církvi. Má skutečně pestrou historii. V sovětské éře zde sídlila psychiatrická nemocnice a ke svým katolickým kořenům se vrátil v roce 1990.  Po prohlídce kláštera se vydáme do nádherného města Kaunas. Kaunas je druhé největší město Litvy a leží na soutoku hlavních litevských řek Neris a Němen (Nemunas). Kromě nádherného dlážděného Starého Města je v Kaunasu řada muzeí, špičkových galerií a na mnoha místech můžeme pozorovat a obdivovat výrazné pouliční umění. Najdeme zde také mnoho vynikajících barů i výbornou kulinářskou scénu.  Jako první se vydáme do baziliky Vzkříšení Páně, bílé betonové katedrály, která se stavěla od roku 1934 celých sedmdesát let. Baziliku charakterizuje strohost, symetrie a jednoduchost, i když její funkcionalistický sloh vyvolává smíšené reakce. Za nacistů zde bylo papírenské skladiště, za Sovětů továrna na radiopříjímače a vysvěcena byla konečně v roce 2004. Z katedrály je ale nádherný pohled na celé město.  Po návštěvě baziliky budeme mít dostatek času na oběd. Můžeme vyzkoušet například šaltibarščiai, litevský studený boršč, nebo cepelinai, tedy „cepelíny“, podle podobnosti se vzducholodí. Jsou to obrovské šišky z bramborového těsta, jejíchž náplň tvoří sýr, mesa (maso) nebo grybai (houby). Jsou přelité hustou omáčkou připravovanou z másla, cibule, kysané smetany a kousků slaniny. Jako dezert je možné si dát např. šakotis, Je to dort z másla, bílků a žloutků, mouky, cukru a smetany, pečený na otočném rožni v troubě nebo na otevřeném ohni.  Po výborném obědě se vydáme prozkoumat Staré Město. Kolem rozlehlého otevřeného náměstí v srdci Starého Města stojí půvabné domy německých kupců z 15. a 16. století a v jeho středu bývalá radnice ze 17. století. Volný čas využijeme k ochutnání místních specialit, nákupům či návštěvě některého z muzeí.  K večeru návrat na hotel s průvodcem. 

5. den

Poslední den bude věnován individuálnímu programu a případnému nákupu suvenýrů. Poté bude následovat odlet do ČR. Dnešek bude ve znamení individuálního volna a každý jej může strávit dle své přestavit. Bude také možnost na závěrečné nákupy suvenýrů. Podle letového řádu se pak přesuneme na letiště a odletíme zpět do Prahy.

Informace

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění

Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)Srovnání pojištění



   

Zavřít

Pokud se domníváte, že je v tomto zájezdu nepřesnost, vyberte prosím z následujících možností.